
Waarom een training stresspreventie?
Als directeur van een basisschool wil je graag een veilig en stimulerend werkklimaat voor je team creëren. Een plek waar mensen zich durven uitspreken, er een verdeling van taken is waar het team zich in kan vinden en waar ze niet onnodig veel tijd kwijt zijn aan taken die alleen maar energie kosten. Je leerkrachten zetten zich vol in voor hun leerlingen, en jij kunt zorgen voor je team. Met de training Zonder stress voor de klas, ontwerp je een aantrekkelijk werkklimaat voor leerkrachten, waarmee je de hoge uitval kunt terugdringen.
Effecten van de Training Zonder stress voor de klas:
- Voorkomen van burn-out
- Afname ziekteverzuim
- Energiek en ontspannen aan het werk
- Helder en vriendelijk grenzen stellen
- Ontspannen omgaan met conflicten
Wat is het probleem?
In het onderwijs lijdt 1 op de 7 werknemers onder werkgerelateerde stress. Ze ervaren continu een opgejaagd gevoel alsof er gevaar dreigt. Terwijl er van een echte dreiging geen sprake is. Wel van dreigende gedachten als ‘O jee, straks staat die ouder weer voor de deur.’ Of: ‘Ik moet het zorgrapport straks nog schrijven, dat ga ik niet halen.’
Ons alarmsysteem gaat veel te vaak af, omdat ons brein nog ingesteld is op overleven. En overleven betekent dat we niet constructief aan het werk zijn, maar alleen maar reageren op wat er op ons af komt. We stressen te veel, vooral over dingen waar we niks aan kunnen doen. Daar lekt veel energie weg. Langdurige stress leidt ertoe dat we snel reageren, op een manier zoals we vaak niet willen, we worden minder empathisch, betrokkenheid neemt af, het lukt niet meer om een kalme en gestructureerde leeromgeving te creëren.
Door leerkrachten meer kennis te geven over de werking van het brein bij stress, en hen tools in handen geven hoe ze dit zelf meer kunnen sturen, vergroot dat het werkplezier, en het gevoel de touwtjes in handen te hebben.
Lesmateriaal
Deelnemers ontvangen voorafgaand aan de training een korte vragenlijst en een notitieboekje met vragen en thuisoefeningen. Na de training krijgen de deelnemers een evaluatieformulier toegestuurd.
Locatie en data
In overleg met de opdrachtgever wordt de training verzorgd op een locatie naar keuze. De training vindt grotendeels plaats in de natuur.
Trainers
De training Zonder stress voor de klas wordt gegeven door trainers en coaches Gaby Hutjes en Oda Salomons.
Wij coachen en trainen mensen in de natuur. In groene ruimten komt ons brein meteen in een ruststand terecht, waardoor we ons veilig voelen en openstaan om te leren.
Meer weten?
Wilt u meer weten over deze training en/of een op maat gemaakt plan van aanpak met kostenopgave voor uw organisatie, dan staan wij u graag te woord op telefoonnummer:
06 4316 4482 (Gaby Hutjes)
06 4186 7501 (Oda Salomons)
Of mail uw vragen naar: Oda@rewildyourself.nl of gaby@stiltecoaching.nl
Voor wie?
- Iedereen die ondanks een hoge werkdruk ontspannen wil werken en leven en effectieve manieren zoekt om met stress om te gaan.
- Scholen die actief beleid willen voeren op stresspreventie, veilig werkklimaat, (grenzen durven stellen), preventief ziekteverzuim en veerkracht.
Duur en inhoud
Drie bijeenkomsten van een dagdeel (ca. 3 uur) in een periode van zes tot acht weken. Thema’s die aan bod komen zijn:
1. Herstel van alledaagse stress
2. Grenzen herkennen en stellen
3. Omgaan met conflicten
Resultaten
In de Training Zonder stress voor de klas ontdekken leerkrachten:
- hoe je tijdig stress-signalen kunt herkennen;
- inzicht in oorzaken en gevolgen van acute en chronische stress;
- op een veilige manier grenzen stellen;
- ontspannen omgaan met conflicten door helder te hebben waar je invloed op hebt en zoeken naar onderliggende belangen
- effectieve hersteltechnieken in stressvolle situaties;
- hun visie op een ontspannen leerklimaat waarin verbinding, veiligheid, rust en plezier en een goed contact met leerlingen, collega’s en ouders centraal staan;
- waar energie weglekt (waar je geen invloed op hebt) en waar je energie van krijgt (focus op waar je wel invloed op hebt en hoe je dat aandacht kunt geven)
Voorbeelden van de werkvloer
Marijke (58) geeft dertig jaar les: ‘Het lesgeven vind ik heerlijk, dan ben ik ontspannen aan het werk. Maar de taken eromheen, buiten de klas, dat maakt het zwaar. Dan staat er weer een veeleisende ouder voor de deur, die vindt dat ik aan al zijn eisen moet voldoen. Ook het schrijven van handelingsplannen, ik heb vier zorgleerlingen in de klas, gaat buitensporig veel tijd naartoe.’
Wat is haar wens? Meer tijd voor haar kerntaken en minder opgeslorpt worden door de taken eromheen.
Mark (45) 20 jaar basisschool leerkracht: ‘Sinds vijf jaar hebben we een continu rooster en eten de kinderen bij mij in de klas. Ik moet dus ‘aan’ blijven staan tot twee uur ’s middags. Vroeger had ik tussen de middag vrij en kon ik lekker buiten opladen en tot rust komen om zo fris aan de middag te beginnen. Nu schiet de pauze op een werkdag er dus bij in en ga ik van ’s ochtends vroeg in één ruk door tot het einde van mijn dag.
Wat is zijn wens? Overdag rustpunten vinden om op te laden.’
Ellis (29) zeven jaar leerkracht: Om twee uur heb ik officieel een pauze van een uur. Ik wil dan het liefst rust aan mijn hoofd, maar het is de gewoonte dat we dan in de kleine kantine, waar nog geen raam open kan, dingen met elkaar bespreken die dan nog afgestemd moeten worden. Ik ben introvert, en heb echt tijd alleen nodig om me weer op te laden. Als ik thuis ben, kan ik niks meer. Ik zit als een zombie op de bank.
Wat is haar wens? Hoe kan ik duidelijk maken dat ik in de pauze tijd alleen nodig heb.

Rewild Yourself
KVK 71683089
Bank NL50 KNAB0257 3731 79