Het Coach Bureau van Hilde Backus

Deze training is ontwikkeld in samenwerking met Het Coachbureau van Hilde Backus. Je kunt je voor deze training alleen opgeven via Het Coach Bureau:

Ik wil meer weten over de training

Wandelcoaching bij Tegenwind

Soms ervaar je weerstand bij je coachees. Ze komen niet in beweging, geven anderen de schuld van problemen… Hoe ga je daar als coach professioneel en constructief mee om? Hoe voorkom je irritatie en onzekerheid bij jezelf als coach? Je ontdekt het in de tweedaagse training ‘Wandelcoaching bij Tegenwind’..

Als je coachee geen stappen lijkt te willen zetten en jij zelf als coach even niet meer weet wat te doen, dan maakt dat iets in je los.

Voor je het weet, schiet je in een fight-, flight– of freeze-reflex…

Je vecht – ‘De ander doet het niet goed’, je gaat adviseren
… of vlucht – ‘Ik doe het niet goed’, je gaat hard nadenken wat te doen
… of bevriest – ‘Ik weet het niet’, je krijgt een soort black-out en valt stil.
Door je eigen twijfels en je eigen tegenreactie op de weerstand van je coachee, wordt coaching een worsteling – het laatste wat je wilt.

De training ‘Wandelcoaching bij Tegenwind’ helpt je om te schakelen naar een verfrissend leerperspectief:

Welke zeilen kun je bijzetten om mee te gaan met de flow van het gesprek?
Hoe vind je weer je positie van niet-weten en luisteren zonder oordeel?
Hoe kijk je weer met een open, nieuwsgierige blik, zonder advies te geven?
We hebben allemaal onze triggers voor lastige situaties tijdens het coachen. In deze training ontdek je jouw triggers – en je kwaliteiten bij ‘tegenwind’. Je leert een vloeiend gesprek te voeren, ook als het moeilijk wordt.

Deze training is een verdiepingstraining voor coaches die onze Wandelcoach Opleiding of Opleiding tot RegisterWandelcoach al volgen of volgden.
En is ook voor coaches die (een of meer) erkende coachopleidingen met goed gevolg hebben afgerond en voldoen aan de voorwaarden.

Onderbouwing, methodieken en theorie

De training is ontwikkeld op basis van de nieuwste inzichten over luisteren, de relatie tussen ons denken, ons lichaam en de omgeving. Alle oefeningen zijn evidence-based en wij hebben goede ervaringen met de oefeningen.

De aangereikte methodieken zijn gebaseerd op bewezen effectieve methoden vanuit breinonderzoek, compassion focused therapy, embodied coaching, ACT en de principes van non-formal learning: learning by doing and reflecting on it.

Je ontvangt een lijst met literatuur als je je nog verder wilt verdiepen.

Waarom met de natuur?

De natuur ontspant ons en dat is goed voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Door onze zintuigen open te stellen, verbinden we ons met de natuur, we voelen de aarde waarop we lopen. Zo krijgen we een ruimer bewustzijn in de natuur. De natuurlijke omgeving komt nadrukkelijk aan bod in de training.

We kijken in de training naar:

Verdieping van twee belangrijke coachcompetenties
In spannende situaties raken we de verbinding kwijt met onszelf, de ander en de omgeving. Dat staat haaks op twee belangrijke coachcompetenties:

Presence – Aanwezig zijn zonder oordeel in het hier-en-nu, in verbinding met jezelf, de ander en de omgeving. Zien dat je als coach echt niet kan weten wat goed is voor de ander en de coachee zelf de verantwoordelijkheid geven om oplossingen te zoeken en te ontdekken.

Verbindend luisteren – We willen graag dat de dingen goed gaan, dat we controle hebben. Als dat anders gaat, raken we gestrest en kunnen we strijd ervaren. Actief luisteren is een manier om de controle los te laten. Als we actief luisteren, vanuit een innerlijke stilte, hebben we toegang tot helder denken, helder voelen en helder zien.
In de training Wandelcoaching bij Tegenwind ontwikkel en versterk je deze twee essentiële competenties, op basis van bewezen methodieken en theorie, en door er actief mee aan de slag te gaan.

Zo word je steeds professioneler als (wandel)coach, in een persoonlijke, authentieke stijl.

In vier fasen van gesloten naar open

Om die omslag van een gesloten naar een open coachhouding te maken, behandelen we in de training de vier fasen die daarbij horen:

  • Fase 1: leren herkennen van je automatische luisterreactie
  • Fase 2: vrij en neutraal luisteren
  • Fase 3: verbindende luistertechnieken in en met de natuur
  • Fase 4: open en nieuwsgierige coachhouding

Fase 1: ontdek je automatische luisterreactie, aandacht bij jezelf
Word je bewust van je automatische reacties en herken situaties die dit oproepen.

  • Herken situaties waarin je geneigd bent om te reageren vanuit je automatische respons. Welke lastige situaties zijn jouw triggers?
  • Ontdek je automatische reactie in lastige situaties (jezelf de schuld geven, de ander de schuld geven, negeren, ontkennen).
  • Ervaar lichaamssensaties in reactie op een trigger.
  • Wat is je non-verbale communicatie als wandelcoach? Welk verhaal vertelt je lichaam in reactie op de coachee? Hoe maak je verbinding met de ander? Zoek je toenadering en ga je nog meer je best doen, of ben je geneigd je terug te trekken?

Fase 2: vrij en neutraal luisteren, aandacht bij de ander
Onderzoek je vrije positie en begrijp waarom luisteren zonder oordeel zo moeilijk is. Calm your body, clear your mind and open your heart.

  • Maak contact zonder oordeel, in het hier-en-nu en de natuur.
  • Ervaar het effect van drie manieren van luisteren op je lichaam en je gevoelens.
  • Leer schakelen tussen overleven naar zelfregie: hoe wil je omgaan met lastige situaties?
  • Ontdek de drie systeemneigingen van ons brein, begrijp waarom luisteren zonder oordeel zo lastig is. En hoe het wél kan.

Fase 3: verbindend luisteren in en met de natuur
Luistertechnieken voor een open en nieuwsgierige positie. Luister naar je lichaam en kom los van je denken. Neem je oordeel waar en ‘parkeer’ je gedachten, associaties, meningen, oplossingen en reacties, zodat je open bent voor wat de ander vertelt en laat zien.

  • Hoe raakt de ander jou, welke lichaamssensaties ervaar je?
  • Merk je een bepaalde sfeer of energie op bij de ander?
  • Ervaren van verbindend communiceren via lichaamstaal.
  • Herken de drie stadia van verbinding: met jezelf, de ander, de omgeving.

Fase 4: open coachen – aandacht voor de ander en de omgeving
Je stelt vragen, je luistert naar de antwoorden, totdat er nieuwe antwoorden komen. In een lastig coachgesprek kun je schakelen van je automatische reactie naar de open coachhouding. Dit is de meest vernieuwende vorm van luisteren. Het brengt je in contact met wat er werkelijk speelt in de situatie.

  • Wie goed kan luisteren, kan een vertrouwensband opbouwen.
  • Je bent aanwezig zonder te domineren, ook wel ‘presence’ genoemd.
  • Luisteren zonder ego, authentiek en eerlijk: met compassie in verbinding.
  • In de natuur voel je dat je deel uitmaakt van een groter geheel, in verbinding met de natuur en de mensen om je heen.
  • Diep luisteren vanuit mededogen om het lijden van de ander te verlichten.
 

Rewild Yourself

oda@rewildyourself.nl
KVK  71683089