

Het Coach Bureau van Hilde Backus
Wandelcoaching bij stress en burn-out
Wil je als coach mensen helpen bij stress-klachten of zelfs een burn-out? Onze tweedaagse training ‘Wandelcoaching bij stress en burn-out’ leert je de signalen te herkennen, er correct mee om te gaan en gerichte begeleiding en hulp te bieden.
Je coachee vertelt dat ze zich de laatste weken ergert aan dingen waar ze zich voorheen niet zo druk over maakte. Ze slaapt slecht, en kan het haast niet opbrengen om tijd te nemen voor vrienden, sporten of hobby’s. Ze bekent dat ze soms uitvalt tegen haar kinderen en doet ’s avonds geen spelletjes meer met ze. Haar werk deed ze eerder met plezier, maar nu ….ze gaat met lood in haar schoenen er naar toe.
Je denkt…een burn-out misschien? En wat kun je dan doen?
Je taak als wandelcoach is om de alarmsignalen te leren herkennen, maar je stelt geen diagnose – dat doet de huisarts. Bovendien: veel mensen horen liever niet dat ze tegen een burn-out aanlopen en ze willen al helemaal geen label.
Wat is de allereerste stap die je als wandelcoach kunt zetten?
Hoe pak je het herstel aan?
En wat is burn-out eigenlijk?
In de tweedaagse training ‘Wandelcoaching bij stress en burn-out’ ontdek je hoe je op professionele wijze je coachee kunt begeleiden op de weg naar herstel.
Deze training is een verdiepingstraining voor coaches die de wandelcoach opleiding van Hilde Backus al volgen of volgden.
We kijken in de training naar:
- Iedereen heeft het over burn-out, maar wat is het nu eigenlijk?
- Hoe herken je signalen van chronische stress bij de coachee?
- Coachees willen geen stempel ‘burn-out’, ze willen het liever niet weten. Hoe maak je het dan bespreekbaar?
- Je vermoedt dat je coachee tegen een burn-out aanzit, maar als coach stel je geen diagnoses. Hoe ga je hiermee om?
- Wat zijn de eerste stappen van herstel?
- Hoe begeleid je een coachee naar ontdekken van nieuwe grenzen en ander gedrag? Van moeheid naar energie en flow?
Vier thema’s
- Leren herkennen van stress en burn-out
Doel: je leert de mate van stress herkennen bij coachees en begrijpt het krachtenveld waar de coachee zich in beweegt. Coaches stellen geen diagnoses, hoe maak je bespreekbaar dat je denkt aan burn-out, en: moet je dat wel bespreken? - Veiligheid en grenzen stellen
Doel: je begrijpt hoe je coachee het kalmeringssysteem aan kan zetten, en ervaart aan de hand van praktische oefeningen hoe de coachee zich weer veilig en verbonden kan voelen. - Aandacht en flow
Doel: je begrijpt het belang van aandacht en concentratie in de problematiek. Je krijgt informatie hoe het brein werkt bij emotionele uitputting. En wat nodig is om het brein hiervan te laten herstellen. - Energie en werkhulpbronnen
Doel: met ervaringsgerichte oefeningen ontdek je hoe je je coachees kunt laten ervaren waar ze energie van krijgen. Wat zijn de bronnen om weer in een flow te kunnen werken? Hoe onderzoek je deze bronnen met je coachee?
In vijf stappen coachees begeleiden naar herstel
Stap 1. Leer de (fasen van) burn-out herkennen bij coachees
Stap 2. Ontdek de functie van het kalmeringssysteem en help je coachee innerlijk tot rust komen met oefeningen in de natuur
Stap 3. Begrijp waarom het voor de coachee zo belangrijk is om zijn lichaam te kunnen voelen en ervaren waar zijn grenzen liggen
Stap 4. Ontdek wat nodig is voor de coachee om bevlogen aan het werk te kunnen zijn
Stap 5. Herken wanneer je coachee het bospad naar herstel weer stevig bewandelt
Verder komen aan de orde:
Herstellen in de natuur
In de natuur zijn helpt al enorm om tot rust te komen. In de natuur wordt vanzelf ons parasympatisch zenuwstelsel aangezet, ons kalmeringssysteem zeg maar, die allerlei belangrijke herstelwerkzaamheden in ons lijf en brein verricht. Dat is een van de redenen waarom het coachen van gestreste mensen in de natuur zo krachtig effectief is.
Verdere ontwikkeling van je professionaliteit
Door te weten welke stappen je gaat zetten in het begeleidingsproces, ontwikkel je je professionaliteit als stresscoach. Je vergroot je kunde door de aangereikte methodieken: op basis van bewezen effectieve methoden vanuit de positieve psychologie, breinonderzoek, compassion focused therapy, Mindfulness, ACT en de principes van non-formal learning: learning by doing and reflecting on it.
Hoe gaan coachees om met hun gedachten, gevoelens en lichaam?
Hoe breng je coachees in contact met het hier en nu, zodat ze minder piekeren over het verleden en de toekomst. Je begeleidt hen bij het leren voelen wat hun behoeften zijn en ernaar te handelen om zo hun persoonlijk leiderschap te versterken.
Waarden en zingeving
Mensen die tegen een burn-out aanlopen worden steeds minder enthousiast over hun werk. Ze voelen niet meer welke waarde ze aan hun werk toevoegen of welke waarde het werk voor hen heeft. Door te onderzoeken welke waarden echt belangrijk zijn voor de coachee en hem ermee in contact te brengen, kun je samen onderzoeken of hier ruimte voor is op het werk.
Ruimer bewustzijn
Mensen met burn-out voelen zich vaak geleefd door de omgeving. In de training krijg je oefeningen aangereikt die de coachee helpen in contact te komen met universele kwaliteiten. Ze zijn verbonden met het potentieel dat in ieder mens zit: ruimte, stilte, liefde, vreugde, energie, creatiekracht en innerlijke wijsheid. Wie gevoelscontact maakt met een van deze kwaliteiten en zichzelf daarmee verbindt, zal een ruimer bewustzijn ervaren en zich minder geleefd voelen.