06 41 86 75 01 oda@rewildyourself.nl

Tijd doorbrengen in de natuur beschermt tegen een brede reeks aan ziekten. Hoe dit precies werkt was lange tijd een mysterie.

Gedragsonderzoeker Ming Kuo van de Universiteit van Illinois bestudeerde honderden onderzoeken naar de effecten van de natuur op onze gezondheid en spoorde wel 21 natuurlijke paden op. Een mogelijk centraal pad kwam in vrijwel alle onderzoeken terug: het vermogen van de natuur om het functioneren van het immuunsysteem van het lichaam te verbeteren. Ons immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen indringers van buitenaf.

In een interview met Science Daily vertelt ze dat het opmerkelijk was om te zien hoe belangrijk de rol van het immuunsysteem is bij elk van de ziekten waar de natuur tegen beschermt. Dat is een verrassende reeks: depressie, angst, diabetes, obesitas, ADHD, hart- en vaatziekten, migraine, luchtwegaandoeningen, kanker en nog veel meer.

Hoe werkt de relatie tussen de natuur, gezondheid en het immuunsysteem?
Blootstelling aan de natuur brengt ons lichaam in de ‘rust- en verteringsmodus’. Dit is het tegenovergestelde van de ‘vecht- of vluchtmodus’ waar ons lichaam meestal in staat. In de laatste modus geeft het lichaam geen aandacht aan alles wat niet essentieel is, inclusief het immuunsysteem. Pas wanneer we ons volledig veilig voelen, gaat ons lichaam in ons immuunsysteem investeren.

Je veilig voelen in de natuur
In de natuur komen we vrij snel in die ontspannen toestand, ons lichaam weet dat het veilig is, waardoor ons lichaam allerlei belangrijke herstelwerkzaamheden kan verrichten. Als je geabsorbeerd, verwonderd en ontspannen bent, maak je je parasympathisch zenuwstelsel gelukkig, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt.

Maar dan kun je toch ook naar een museum gaan, een potje Colonisten van Catan, of lekker op de bank hangen, denk je misschien. Natuurlijk zijn bij indooractiviteiten ook veel voordelen te behalen, maar ze bieden niet de veelzijdige boost die de natuur geeft.

Het groene medicijn
Je kunt de natuur vergelijken met een multivitamine die allerlei voedingsstoffen biedt, legt Kuo uit. De natuur heeft dat ook, waardoor ze zulke brede beschermende effecten op de gezondheid heeft, zowel voor het hart, de ademhaling als de mentale gezondheid. Een individueel natuurpad heeft misschien een klein effect, maar omdat er veel meer natuurpaden zijn kan het cumulatieve effect vrij groot zijn.

Welke voedingstofjes in de natuur bevorderen ons immuunsysteem?
Een kleine greep uit de 21 paden:

  • blootstelling aan phytoncides, een etherische stof die door bomen en planten wordt uitgescheiden. Het vertraagt de ademhaling en vermindert angst;
  • blootstelling aan mycobacteria vaccae – een bacterie die van nature in de bodem leeft en het gelukshormoon seretonine stimuleert;
  • verhoogd adiponectine – een stofje dat de eetlust remt;
  • negatieve ionen in de lucht hebben een verkwikkend effect;
  • de supervitamine D, haalt ons lichaam uit zonlicht, vermindert o.a. gevoelens van depressie.

Groene ruimtes creëren
Tijd doorgebracht in en rond met bomen omzoomde straten, tuinen, parken, beboste en langbouwgronden is consequent gekoppeld aan gezondheidsresultaten op de lange termijn, zegt Kuo. Hoe minder groen de omgeving is, hoe korter de levensverwachting.

De bevindingen helpen om gezonde menselijke habitats te creëren. Niet alleen de wilde natuur heeft waarde, ook de alledaagse natuur, de uitzichten en groene ruimten waarin wij leven, schrijft Kuo.

De bevindingen suggereren dat:

  • we groene plekken nodig hebben om te wandelen en stil te contempleren;
  • deze oases bomen, planten, grond en bij voorkeur bewegend water moeten bevatten
  • groene ruimten worden ontworpen om gevoelens van diepe ontspanning, ontzag en vitaliteit te veroorzaken
  • het aanbieden van groene oases, of kleine stadsbossen (tiny forests) die je nu her en der ziet opduiken, kan een goedkope en krachtige interventie zijn voor de volksgezondheid. De natuur is voor iedereen ongeacht de sociaaleconomische klasse toegankelijk.
  • trainingen en coachtrajecten in de natuur sowieso een beschermende werking hebben.

Spreekt deze informatie je aan? Stuur me een mailtje, dan neem ik persoonlijk contact met je op: oda@rewildyourself.nl

Oda Salomons is wandelcoach, trainer en psycholoog

Bronnen:
Ming Kuo. How might contact with nature promote human health? Promising mechanisms and a possible central pathwayFrontiers in Psychology, 2015; 6 DOI: 3389/fpsyg.2015.01093

University of Illinois College of Agricultural, Consumer and Environmental Sciences. “Immune system may be pathway between nature and good health.” Sciencedaily, 16 September 2015