06 41 86 75 01 oda@rewildyourself.nl

Ben je vermoeid, te druk en heb je de neiging negatief over jezelf te denken? Dan is er goed nieuws. Slechts vijf minuten bewegen in een park, een bos of andere groene ruimte, verbetert onmiddellijk je stemming en gevoel van eigenwaarde.

In een meta-analyse, een onderzoek onder tien Engelse onderzoeken naar het effect van bewegen in een natuurlijke omgeving op stemming en mentale gezondheid, analyseerden onderzoekers verschillende activiteiten: fietsen, wandelen, tuinieren, vissen, varen, paardrijden en werken in een moestuin.

De belangrijkste bevindingen:

  • De grootste verandering in stemming en zelfvertrouwen zagen de onderzoeker al na vijf minuten bewegen in de groene natuur.
  • De grootste positieve veranderingen in gezondheid vonden ze bij jongeren en mensen met een psychische aandoening.
  • Alle natuurlijke omgevingen geven een boost aan het welzijn, maar groene gebieden met water voegen nog iets extra’s toe.
  • Of je nu zwaar of licht traint, op alle niveaus neemt het gevoel van eigenwaarde en stemming toe.

Meta-analyses worden beschouwd als de zorgvuldigste vorm van wetenschappelijk onderzoek, omdat ze de resultaten van eerder uitgevoerde onderzoeken samenbrengen en kritisch doorlichten. De resultaten zijn dus niet eenmalig of toevallig, maar wijzen op een reëel patroon.

Sport en bewegingswetenschapper Jo Barton van de Universiteit van Essex pleit ervoor om meer groene oefeningen aan de gezondheidszorg toe te voegen. ‘We weten uit de literatuur dat positieve korte termijneffecten beschermend werken bij lange termijnresultaten.’

Loop je vandaag vast op je werk? Geef jezelf meteen een groene oppepper van 5 minuten in de natuur.

Bron: Jo Barton, Jules Pretty. What is the Best Dose of Nature and Green Exercise for Improving Mental Health? A Multi-Study AnalysisEnvironmental Science & Technology, 2010: 100325142930094

Wil je meer informatie? Stuur me een mailtje, dan neem ik persoonlijk contact met je op.
Oda@rewildyourself.nl