06 41 86 75 01 oda@rewildyourself.nl

‘Weet je waarom we ons nu zo lekker voelen?’ vraag ik aan mijn man bij de waterval in de Hortus Botanicus in Utrecht.
‘Ja, ja, nu ga je me vast weer een weetje vertellen over waarom het beter is om in de natuur te zijn dan in de stad’, zegt hij, stadsmens in hart en nieren.
Tsja, als natuurcoach/trainer hou ik ervan om onderzoeksliteratuur te lezen en te delen over hoe de natuur ons helpt om stress te verlichten.

‘Het zijn de negatieve ionen in de lucht die een stimulerend effect hebben,’ zeg ik. ‘Buiten zijn er veel meer negatieve ionen dan binnen en vooral in het bos in de buurt van watervallen, rivieren en beekjes kan de lucht wel honderdduizend negatieve ionen per kubieke centimeter bevatten, terwijl de lucht in je kantoor maar honderd per kubieke centimeter bevatten.’

We slenteren verder door de enorme rotstuin, ruiken aan de bloemen, bewonderen de heksenketel, waar ik meteen zin krijg om als een kind een heksendrankje te brouwen van brandnetel, slootwater, akelei en paddensap voor een sinister tintje. Ik voel hoe helder mijn geest wordt en ik ga me steeds energieker voelen.

Voel je vandaag de stress toenemen?
Verlaat je kantoor en sta stil op een rustige plek langs het water. Doe deze simpele oefening van Dr. Qing Li, internationeel expert op het gebied van bosgeneeskunde. Ook in de stad helpt deze oefening je om kalm te worden. Je hartslag en bloeddruk dalen, je spieren ontspannen en je ademt buiten meer negatieve ionen in dan binnen. Denk je misschien ‘O jee, wat zullen anderen denken als ze mij zo zien staan,’ kies dan een plek waar men je niet kan zien. Of denk: ‘Ik heb geen invloed op wat mensen over mij denken, alleen op hoe ik erop reageer.’

Mindfulnessoefening: berghouding
Sta met je armen naar buiten gericht. Adem in door je neus en til terwijl je inademt langzaam je armen op tot je handen elkaar boven je hoofd ontmoeten. Houd de houding vier tellen aan. Reik dan hoger en draai je handen terwijl je op je tenen gaat staan, zodat je handen naar buiten gericht zijn. Begin langzaam uit te ademen terwijl je je armen laat zakken. Wanneer je terug bent in je beginhouding vul je je longen nog eens diep met de frisse lucht. Doe dit drie keer.

Benieuwd naar de kunst en wetenschap van het bosbaden? Lees Shinrin-Yoku, hoe bomen je kunnen helpen gezond en gelukkig te worden van Dr. Qing Li