06 41 86 75 01 oda@rewildyourself.nl

Speelgoed dat uit losse elementen bestaat, niet vastomlijnd is kun je op allerlei verschillende manieren gebruiken. Het stimuleert de verbeeldingskracht. In de natuur zijn die losse elementen in grote hoeveelheden beschikbaar. Water, zand, bomen, nootjes, takken, bloemen, hoog gras. Als je kinderen observeert in de natuur, zie je hoe ze eindeloos kunnen spelen met zand en water. In een natuurlijke omgeving raken we eerder verwonderd. De ruimte en vrijheid geeft ons alle mogelijkheid om dingen te ontdekken en alle zintuigen worden aangesproken.

Als ik aan mijn man vraag welke plek hem het meest is bijgebleven van de afgelopen vakantie, begint hij meteen over het zwemmen in de zee aan de Spaanse kust, waar het water zo helder is, dat je de stenen een paar meter onder je duidelijk kunt zien. We zwommen zo ver de zee in naar een piepklein rotseiland om van de grootste rots af te springen, dat de kustwacht langs voer om te vragen of alles in orde was.

Het is opvallend dat mijn man over de natuur begint, want het liefst maakt hij stedentrips. De meeste mensen noemen echter een outdoor activiteit als vissen, bergbeklimmen, raften of gewoon wandelen in de vrije natuur als je hen vraagt naar hun favoriete vakantiebezigheid. Misschien komt het ook door het soort ervaring: het is een directe ervaring, we ondernemen iets in plaats van dat we alleen toekijken.

De wilg staat rustig te wachten op bezoek. Ik kijk of niemand me ziet, en klim dan snel naar boven om me te verschuilen tussen de takken die ver naar de hemel reiken. Ik fantaseer dat ik een verre voorouder ben, die op de vlucht voor een hongerig dier in de boom is geklommen. Ik kijk uit over een garageplein vol auto’s, maar wat ik zie is de savanne, de zacht glooiende, woeste, maar voedzame vlakte van Afrika. Ik voel mijn ademhaling rustig worden en mijn hart kalmeren.

In biologisch opzicht zijn we nog steeds geprogrammeerd om te vechten of vluchten. De jager-verzamelaar in ons is continu op zijn qui vive. We hebben helende ruimtes nodig waar we tot rust komen, waar we niet opgejaagd worden door auto’s, de bliebjes van je smartphone, mensen die iets van je willen. Waar we kunnen herstellen van alledaagse stress, waar je leert de bijzondere sfeer van een bepaalde plek te voelen. Je hoeft daarvoor helemaal niet ver weg te gaan, het kan net zo goed een plek in de tuin, op het balkon of een bouwterrein speeltuin in de buurt zijn, of de boom in je tuin. Waar we lekker kunnen dagdromen en creativiteit de ruimte krijgt.